روشهای تست و بازرسی جوش به صورت غیر مخرب متعدد می باشد. یکی دیگر از تست های غیر مخرب جوش در بازرسی جوش تست رادیوگرافی جوش می باشد که عیوب جوش را چه در سطح مورد آزمایش و چه در عمق نشان می دهد. اساس کار آزمون رادیوگرافی جوش  RT بر پایه اختلاف جذب ناشی از تابشهای نفوذ کرده در جسم می باشد در این روش برای نفوذ به جسم از پرتوهای ایکس و یا گاما استفاده می شود. در واقع رادیوگرافی صنعتی قرار دادن جسم مورد آزمایش در مقایل تشعشعات نافذ است به طوری که این اشعه ها بعد از عبور از جسم در یک رسانه ضبط می شوند و مورد بازرسی و تحلیل قرار می گیرند تا بتوان عیوب جوش شامل ناپیوستگی، ترک ، تحدب و … را تشخیص داد.

کاربررد تست رادیوگرافی جوش RT

از تست رادیوگرافی جوش با اشعه ایکس برای بازرسی و تست جوش مواد فلزی و غیر فلزی و کامپوزیت‌ها استفاده می شود به طور کلی مواد نازکتر ودارای تراکم کمتر و از رادیوگرافی گاما عموماً برای مواد ضخیم و متراکم تر با چگالی بالا استفاده می‌شود. این روش از بازرسی جوش برای تمامی اشکال و فرمها به کار می‌رود؛ ریخته‌گری، جوش، قطعات الکترونیکی، صنایع هوایی، دریایی و خودروسازی و در جایی که نمی توان از اشعه ایکس استفاده کرد از اشعه گاما برای تست رادیوگرافی جوش RT بازرسی جوش استفاده می شود.

تست جوش RT

همانطور که در شکل مشخص است در نواحی که تیره است تابش بیشتری از اشعه را دریافت کرده است و مناطقی که روشن تر است تابش و نفوذ کمتری صورت گرفته است و نشان دهنده وجود ناپیوستگی و حفره می باشد.

بازرسی جوش به روش RT

مزیت مهم استفاده از اشعه های یونیزه کننده در تست های غیرمخرب جوش مانند روش تست رادیوگرافی جوش rt این است که میتوان اشعه های یونیزه کننده را در مورد بسیاری از مواد از عناصر سبک مثل آلومینیم، برلیم و منیزیم تا فولاد، نیکل و سایر عناصر سنگین به کار برد. محصولات مختلف با اشکال متفاوت که توسط این تشعشعات مورد بازرسی قرار میگیرند محدوده وسیعی از محصولات ریخته گری، جوشکاری، کامپوزیت ها و قطعات سر هم بندی و جمع شده را در بر میگیرند.

تست غیر مخرب رادیوگرافی

تست رادیوگرافی جوش rt یکی از انواع روش های تست غیر مخرب جوش می باشد که تیم کارن تخصص بالایی در این زمینه دارند و با انجام بیش از 200 پروژه تست رادیوگرافی جوش RT معتبر ترین شرکت تست و بازرسی غیر مخرب و به خصوص تست غیر مخرب جوش و بازرسی جوش می باشد که با بهره گیری از مهندسی مواد و متالوژی و مهندسین جوش کارکشته قادر به انجام ریز ترین و حساس ترین پروژه در سطح کشور می باشد .

بازرسی جوش RT

شرکت نیک بینش کارن انواع بازرسی جوش از جمله بازرسی جوش PT، بازرسی جوش MT، بازرسی جوش UT، بازرسی جوش RT ، بازرسی چشمی جوش VT  با بالاترین دقت کاری را انجام داده و تنها هدف این شرکت رضایت مشتریان و کیفیت بالای کار می باشد و همین هدف علت مو فقیت و خوش نامی این شرکت معتبر شده است.

مزایا و معایب تست رادیوگرافی جوش rt

هر کدام از تست های غیر مخرب جوش مزایا و معایبی دارند
و محدودیت‌هایی را برای بازرسان به وجود می‌آورند.
اولین مشکل تست رادیوگرافی جوش هزینه بالای آن می‌باشد
زیرا نیاز به امکانات و تجهیزات پیشرفته نظیر ایزوتوپ های رادیواکتیو ایریدیم ۱۹۲، دستگاه‌های تولید اشعه ایکس و Viewer های قوی جهت تفسیرفیلم‌های با دانسیته بالا مجهز می‌باشد.

  1. در مقایسه با سایر روشهایNDT رادیوگرافی گران تر است.
    هزینه‌های بالا ، نیاز به فضای بیشتر، پیشگیری از خطرات ایمنی،  از دلایل بالا بودن هزینه رادیوگرافی می‌باشد.
  2. تست قطعات با ضخامت بالا یک فرآیند بسیار وقت گیر در پروژه‌ها است
    و نیاز به منبع رادیواکتیو (چشمه) بسیار قوی  و حفاظ بیشتر می‌باشد.
  3. مشکل دیگر تست رادیوگرافی جوش RT ترک های کوچک را در مقاطع ضخیم اغلب نمی‌توان شناسایی کرد
    حتی زمانی که به درستی در جهت تابش باشند.
  4. در بازرسی جوش RT ناپیوستگی ریز تشخیص داده نمی شود مگر اینکه آنها به اندازه کافی قابل تشخیص از ریزساختار ماده باشند.
  5. عیوب تورق (Laminations)  بعلت جهت گیری نامناسب در رادیوگرافی قابل تشخیص نمی‌باشد
    زیرا جذب اشعه توسط تورق به حدی نیست که با محیط اطراف اختلاف بوجود آید.
  6. یکی دیگر از معیب بازرسی جوش به روش تست رادیوگرافی جوش rt این می باشد که مقدار زیادی از اشعه ایکس یا اشعه گاما می تواند به سلول های پوست و خون آسیب رسانده  و یا موجب نابینایی و نازایی شود،  در دزهای عظیم می تواند باعث معلولیت شدید یا مرگ شود. به همین دلیل بحث رعایت اصول ایمنی در بازرسی جوش و تست های غیر مخرب مانند رادیوگرافی  وحفاظت از پرسنل نه تنها کسانی که درگیر در کار رادیوگرافی بلکه کسانی که در مجاورت تست رادیوگرافی جوش rt هستند  از اهمیت عمده ای برخوردار است. الزامات ایمنی با اعمال محدودیت های اقتصادی، عملیاتی، زمانی و محیطی در استفاده از رادیوگرافی جوش برای آزمایش همراه است.

محدودیت های منابع اشعه گاما در بازرسی جوش rt

  1. خروجی منبع محدود می باشد
    در صورتی که خروجی بدون افزایش اندازه فیزیکی منبع، افزایش پیدا کند اکتیویته خاص افزایش پیدا کرده است.
    اکتیویته خاص توسط کنترل جریان نوترون موجود در نقاط پرتو افکنی راکتور، کنترل می‌شود.
    در مورد اشعه ایکس، خروجی می تواند با افزایش جریان افزایش پیدا کند.
  2. چون در منابع اشعه گاما انرژی های مجزا ساطع می شود
    انرژی اشعه نمی تواند با ضخامت قطعه مورد آزمایش هماهنگ شود
    (بر خلاف دستگاه های اشعه ایکس که انرژی در یک رنج تغییر می کند).
    که باعث تغییراتی در فیلم رادیوگرافی می شود مثل رزولوشن پایین مخصوصا در ضخامت‌های پایین.
  3. منابع اشعه گاما با گذشت زمان قدرت خود را از دست می‌دهند.

از این مطلب هم بازدید کنید: بازرسی جوش